http://www.istebna.eu/mieszkaniec?ref=occ

Styczeń 2016

P W Ś C P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Aktualności » Archiwum aktualności » Aktualności 2012
Jagnięcina podhalańska – chronione oznaczenie geograficzne
W dniu 11 października 2012 roku zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 929/2012 z dnia 8 października 2012 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Jagnięcina podhalańska (ChOG). Jest to trzydziesty szósty polski produkt włączony do obowiązującego w Unii Europejskiej systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Jagnięcina podhalańska to mięso świeże, uzyskiwane z ras: „cakiel podhalański”, „polska owca górska” i „polska owca górska odmiany barwnej”. Jagnięta hodowane są w warunkach górskich w sposób tradycyjny, nie zmieniony od wieków, w małych ekstensywnie utrzymywanych stadach. Wypas owiec na halach trwa od końca kwietnia do początku października. Wykot maciorek jest możliwy przez cały rok, a młode karmione są przez okres wychowu wyłącznie mlekiem matki. Jagnięcina podhalańska jest pozyskiwana jedynie z tuszek jagniąt, których wiek nie przekroczył 60 dni, natomiast waga ich wynosi od 4 do 8 kg. Jagnięta z tego regionu wyróżnia ponadprzeciętna wydajność rzeźna, a pozyskane z nich mięso cechują wyjątkowe walory smakowe. Jagnięcina podhalańska jest delikatna i soczysta, o jasnoróżowej barwie i specyficznym zapachu przypominającym dziczyznę. Tuszki zawierają niewielkie ilości białego tłuszczu, co jest charakterystyczne dla mięsa klasy I. INSPEKCJA JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
zal1.docx
zal2.pdf
drukuj drukuj
« powrót
Dodał: P.G. Dodano: 2012-11-28, godz. 12:54