http://www.istebna.eu/mieszkaniec?ref=occ

Styczeń 2016

P W Ś C P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Gmina Istebna » Zdrowie i bezpieczeństwo
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny


Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Cieszynie
ul. Liburnia 2  43-400 Cieszyn
tel. (033) 852 01 95  fax (033) 479 71 73
 



                         „Panika – NIE  Profilaktyka - TAK

Grypa ptasia jest wirusową chorobą zakaźną występującą wśród ptactwa. Kontakt ptactwa domowego z ptactwem dzikim, a także bazary, gdzie handluje się żywym ptactwem odgrywają dużą rolę w rozprzestrzenianiu się wirusa.
Wirus grypy ptasiej sporadycznie powoduje zakażenia u ludzi!

Drób i produkty drobiowe poddane odpowiedniej obróbce termicznej nie stanowią źródła zakażenia
.

W celu zminimalizowania możliwości zakażenia należy wziąć pod uwagę wszystkie środki ostrożności mające na celu ochronę zdrowia ludzi. W szczególności powinno się:

• unikać kontaktu z drobiem (np. kurczaki, kaczki, gęsi, gołębie) lub innymi dzikimi ptakami, a także unikać miejsc gdzie może być obecny drób zakażony wirusem ptasiej grypy takich jak: targowiska, fermy drobiu, zakłady przetwórstwa
• przestrzegać zasady aby w miejscu występowania drobiu i ptactwa nie  bawiły się dzieci!
•  dokładne i często myć ręce przy użyciu mydła i wody
•  w trakcie przygotowywania posiłków pamiętać:
- żywność drobiowa w tym jajka powinny być poddane obróbce termicznej
-  żółtek jaj nie spożywać w postaci płynnej, jaja gotować przynajmniej przez 5 min. w temperaturze 90 stopni C.
 - nie spożywać surowych  mięs drobiowych i innych produktów drobiowych
 - do obróbki  surowego mięsa nie używać tej samej deski i tego samego noża, przy użyciu których przygotowuje się mięso gotowane lub gotowe potrawy do spożycia.
 - nie przenosić zarówno surowego jak i gotowanego mięsa bez mycia rąk pomiędzy tymi
czynnościami.
- nie umieszczać gotowanego mięsa w tym samym miejscu lub na tej samej powierzchni, na której wcześniej znajdowało się mięso surowe.
- każdorazowo po kontakcie z surowym mięsem drobiowym lub jajami należy wszystkie powierzchnie oraz sprzęt mający kontakt z tymi produktami umyć wodą z detergentem.

Obecnie nie jest dostępna  szczepionka przeciwko ptasiej grypie, jednakże uważa się, że regularne, coroczne szczepienie dostępnymi szczepionkami przeciwko grypie może złagodzić przebieg zachorowania na ptasią grypę.
 
WHO nadal zaleca, aby podróżni udający się na tereny, gdzie wystąpiły przypadki zakażeń drobiu wirusem H5N1, unikali wizyt na targach z żywym drobiem i fermach drobiu
.

Duże stężenie wirusa występuje m.in. w odchodach zakażonych ptaków. Osoby na terenach dotkniętych powinny unikać kontaktu z martwymi ptakami migrującymi lub ptakami dzikimi, które wykazują objawy choroby       

                                                         P  A  Ń  S  T  W  O  W  Y
                                             POWIATOWY  INSPEKTOR   SANITARNY
                                                               W CIESZYNIE
             
                                                               Teresa  Wałga

 

Apel Inspektora Sanitarnego w Cieszynie
1 grudnia - Światowy Dzień Walki z AIDS
1 Grudnia Światowy Dzień Walki z AIDS
Dni Otwarte PIS
Dni zdrowia Publicznego
Dni Zdrowia Publicznego - zaproszenie
Dopalacze - Wypalacze - ''Środki Zastępcze''
Informacja dla powodzian
Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
Informacja Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Informacja Powiatowego Inspektora Sanitarnego
Informacja Powiatowego Inspektora Sanitarnego
Informacja Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Cieszynie
Informacja PPIS dotycząca psich odchodów
Informacje związane z grypą świń
IV Europejski Tydzień Szczepień
Jakość wody w basenach kąpielowych
Kominikat
Komunikat
Komunikat
Polska wolna od dymu tytoniowego!
Profilaktyka grypy
drukuj drukuj
« powrót
Dodał: P.G. Dodano: 2005-10-27, godz. 11:16