http://www.istebna.eu/mieszkaniec?ref=occ

Styczeń 2016

P W Ś C P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Aktualności » Archiwum aktualności » Aktualności 2010
Złoto dla oscypka z Koniakowa

29 sierpnia 2010 w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie odbył się Jarmark Produktów Tradycyjnych pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego, w ramach którego rozstzrygnięto X jubileuszową edycję Konkursu "NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW" na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.

Na jarmarku zaprezentowano produkty regionalne i tradycyjne województwa śląskiego. do konkursu stanęło ok. 40 produktów oraz 7 potraw. Jury miało nie lada zadanie by skosztować i ocenić je wszystkie. Chętnych odwiedzających mimo zmiennej pogody nie brakowało. Można było spacerować między porozstawianymi stoiskami, kupować i degustować rozmaite produkty, m.in. wędliny, sery, miody. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się takie przysmaki jak: pajda świeżego chleba ze smalcem, placki ziemniaczane z dodatkami, ciasta, nalewki (rabarbarówka).

O godz. 16:00 rozstrzygnięto X edycję konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Wyróżnień było sporo. Jedną z wielu nagród otrzymały: wino z róży, nalewka z mirabelek, śliwowica babuni, fet na śledziu.
I miejsce w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego otrzymał oscypek z Koniakowa Piotra Kohuta.
Nominację do tzw. Czarnej Perły
 otrzymały kopalnioki (cukierki) i bryndza wołoska wędzona z Koniakowa
Ogłoszenie wyników nastąpi 13 września b.r. w Poznaniu, w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2010” i „Klucza do Polskiej Spiżarni”. Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”.

Zwycięzcy serdecznie gratulujemy i życzymy jednocześnie kolejnej Perły w 2010 roku.
Przypominamy, iż w roku 2009 Piotr Kohut otrzymał w Poznaniu Perłę dla woj. śląskiego za jagniecinę beskidzką.

strona Urzędu Marszałkowskiego...

fotogaleria z imprezy na mmsilesia...
lista.pdf
drukuj drukuj
« powrót
Dodał: AL Dodano: 2010-08-31, godz. 08:40