Międzynarodowe Targi SLOW FOOD Salone del Gusto odbyły się w dniach 21-25 października 2010 r. w Turynie we Włoszech.
Są to największe targi żywnościowe na świecie, na których prezentowane są najlepsze produkty spożywcze. Wśród nich znalazly się sery owcze i krowie z bacowki w Koniakowie.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Wydziałem Promocji Handlu i Inwestycji Ambasady Rzeczypospolitej w Rzymie było organizatorem polskiego stoiska podczas Międzynarodowych Targów SLOW FOOD. Polskie stoisko, z uwagi na jednolity wizerunek i specyficzny charakter, przyciągało uwagę i cieszyło się dużą liczbą odwiedzających i zainteresowanych polskimi produktami gości. Na stoisku prezentowane były produkty zarejestrowane już przez Komisję Europejską: andruty kaliskie (ChOG), olej rydzowy (GTS), kiełbasa lisiecka (ChOG), oscypki (ChNP), redykołki (ChNP), a także produkty, które dopiero ubiegają się o rejestrację: kabanosy, ser koryciński, jabłka łąckie. Zwiedzający mogli spróbować gęsiny oraz piwa nakielskiego, a także tradycyjnych polskich potraw przygotowanych z produktów wytworzonych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Wszyscy odwiedzający polskie stoisko zgodnie podkreślali wysoką jakość prezentowanych produktów. Polskie firmy wystawiały się na stoiskach indywidualnych promując swoje produkty takie jak: sery owcze i krowie oraz miody pitne.
Tegoroczna, ósma już edycja imprezy organizowana była pod hasłem „jedzenie +/= terytorium”. Podczas seminariów, które odbywały się w trakcie trwania targów, można było dowiedzieć się o istniejących zależnościach między tym, co jemy a miejscem, gdzie spożywana żywność została wyprodukowana.
Materiał telewizyjny tutaj...
info i foto z: minrol.gov.pl, farmer.pl, tvp.info.pl
|