http://www.istebna.eu/mieszkaniec?ref=occ

Styczeń 2016

P W Ś C P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Gmina Istebna » Szkolnictwo » Szkoły Ponadgimnazjalne » Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Istebnej Zaolziu
Karolina Dragon druga w konkursie kulinarnym!

Źródło: strona internetowa Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle

21 października 2010 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle odbył się konkurs "Kulinarne zagadki z kuchni Śląska Cieszyńskiego" organizowany dla uczniów szkół zawodowych w zawodzie kucharz małej gastronomii.

Organizatorkami konkursu były nauczycielki ZSG-H: Iwona Gomola, Lucyna Molek i Katarzyna Kimszal. Pomocną dłoń do organizatorek wyciągnęli także partnerzy z branży, którzy zasiedli w jury: pan Michał Mleczko i pan Michał Tomaszek - szefowie kuchni "Karczmy u Michoła" w Istebnej- Kubalonce oraz pan Marcin Orawiec i pan Jan Dutka - szefowie kuchni "Karczmy w Komorowicach" z Komorowic.

Celem konkursu było wstępne przygotowanie uczniów zasadniczych szkół zawodowych do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, a także sprawdzenie poziomu ich umiejętności oraz korekta błędów poprzez rozmowę z szefami kuchni. Celem nadrzędnym było rozbudzenie w uczniach kreatywności i pomysłowości oraz własnej inicjatywy przy wykonywaniu zaplanowanej potrawy wraz z aranżacją talerza. Jury oceniało trafny wybór potrawy lub własną koncepcję, ale z wykorzystaniem wszystkich produktów. Oceniane były smak, aromat, aranżacja talerza oraz dobór właściwych technik kulinarnych.

W ramach konkursu rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych:
- z Zespołu Szkół Rolniczych w Międzyświeciu,
- z Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Ustroniu
- z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Istebnej oraz
- z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle

Na konkurs przybyli także zaproszeni goście: pani Maria Pindur naczelnik Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Cieszynie oraz dyrektorzy szkół startujących w konkursie.

Zadaniem uczestników było odgadnięcie i sporządzenie potrawy ukrytej pod wskazanymi przez jury produktami, bądź na podstawie wyznaczonych surowców sporządzenie potrawy własnej. Czas na wykonanie potrawy, jej aranżację, posprzątanie stanowiska pracy wynosił 3 godziny. W tym czasie zawodnik musiał przygotować dwa takie same talerze potrawy.

Jurorzy nie tylko oceniali uczestników, ale także po zakończeniu konkursu udzielili uczniom cennych wskazówek na przyszłość.

Po ciężkich zmaganiach z potrawami uczniowie poznali wyniki konkursu:
I miejsce zajął Mateusz Hoinkis z ZSG-H w Wiśle
II miejsce zajęła Karolina Dragon z ZSP z Istebnej
III miejsce przyznano Mateuszowi Pilchowi z ZSGH
wyróżnienie otrzymał Patryk Miech - również z ZSGH

Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, a wszyscy uczestnicy - pamiątkowe dyplomy.
drukuj drukuj
« powrót
Dodał: jk Dodano: 2010-10-26, godz. 13:06