|
|
•
Gmina Istebna
»
Szkolnictwo
»
Szkoły Ponadgimnazjalne
»
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Istebnej Zaolziu
|
|
Karolina Dragon druga w konkursie kulinarnym!
|
Źródło: strona internetowa Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle
21 października 2010 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle odbył się konkurs "Kulinarne zagadki z kuchni Śląska Cieszyńskiego" organizowany dla uczniów szkół zawodowych w zawodzie kucharz małej gastronomii.
Organizatorkami konkursu były nauczycielki ZSG-H: Iwona Gomola, Lucyna Molek i Katarzyna Kimszal. Pomocną dłoń do organizatorek wyciągnęli także partnerzy z branży, którzy zasiedli w jury: pan Michał Mleczko i pan Michał Tomaszek - szefowie kuchni "Karczmy u Michoła" w Istebnej- Kubalonce oraz pan Marcin Orawiec i pan Jan Dutka - szefowie kuchni "Karczmy w Komorowicach" z Komorowic.
Celem konkursu było wstępne przygotowanie uczniów zasadniczych szkół zawodowych do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, a także sprawdzenie poziomu ich umiejętności oraz korekta błędów poprzez rozmowę z szefami kuchni. Celem nadrzędnym było rozbudzenie w uczniach kreatywności i pomysłowości oraz własnej inicjatywy przy wykonywaniu zaplanowanej potrawy wraz z aranżacją talerza. Jury oceniało trafny wybór potrawy lub własną koncepcję, ale z wykorzystaniem wszystkich produktów. Oceniane były smak, aromat, aranżacja talerza oraz dobór właściwych technik kulinarnych.
W ramach konkursu rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych: - z Zespołu Szkół Rolniczych w Międzyświeciu, - z Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Ustroniu - z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Istebnej oraz - z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle
Na konkurs przybyli także zaproszeni goście: pani Maria Pindur naczelnik Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Cieszynie oraz dyrektorzy szkół startujących w konkursie.
Zadaniem uczestników było odgadnięcie i sporządzenie potrawy ukrytej pod wskazanymi przez jury produktami, bądź na podstawie wyznaczonych surowców sporządzenie potrawy własnej. Czas na wykonanie potrawy, jej aranżację, posprzątanie stanowiska pracy wynosił 3 godziny. W tym czasie zawodnik musiał przygotować dwa takie same talerze potrawy.
Jurorzy nie tylko oceniali uczestników, ale także po zakończeniu konkursu udzielili uczniom cennych wskazówek na przyszłość.
Po ciężkich zmaganiach z potrawami uczniowie poznali wyniki konkursu: I miejsce zajął Mateusz Hoinkis z ZSG-H w Wiśle II miejsce zajęła Karolina Dragon z ZSP z Istebnej III miejsce przyznano Mateuszowi Pilchowi z ZSGH wyróżnienie otrzymał Patryk Miech - również z ZSGH
Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, a wszyscy uczestnicy - pamiątkowe dyplomy.
|
|
|
|
|