http://www.istebna.eu/mieszkaniec?ref=occ

Styczeń 2016

P W Ś C P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kultura » Aktualności kulturalne » Aktualności kulturalne 2009
IV Regionalny Konkurs Kulinarny
    7 maja 2009 r. o godz. 10.00 odbył się Regionalny Konkurs Kulinarny w Karczmie "Kopyrtołka" w Koniakowie, zorganizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Istebnej.
    W tegorocznym konkursie wzięło udział 10 uczestników, którzy przygotowali niezwykłe, prawdziwie góralskie potrawy. Po raz pierwszy pojawiła się "krew pieczona", przygotowana przez Krystynę Kaczmarzyk z Istebnej Leszczyny. Nazwa potrawy brzmi przerażająco, ale wbrew pozorom smakuje wyśmienicie. Także Urszula Gruszka z Koniakowa przypomniała o bardzo starej,prostej potrawie, gałuszki fusate, inaczej pączki lub machuły podane ze szpyrkami i popijane maślanką. Najmłodszy uczestnik, 18-letni, Jan Kajzar z Istebnej Leszczyny, tegoroczny maturzysta, ugotował kapustę wigilijną z ziemniakami. Renata Bielesz z Istebnej Połomia upiekła tradycyjny "kubuś ", Helena Zowada z Istebnej Wilcze ugotowała przepyszną zupę śliwkowo-grzybową, Małgorzata Małyjurek z Jaworzynki zupę śliwulę, bułeczki z mąki owsianej, podane z dżemem borówkowym oraz orzeźwiający napój z lubczyka, pokrzywy, mięty i cytryny. Teresa Zowada z Koniakowa upiekła "mocianinym", czyli placek mączno-ziemniaczany" ze szpyrkami. Zbigniew Kunc, kucharz w Hotelu "Szarotka" przygotował, "cosi dlo chłopów", jak powiedział, czyli podgarlinę i kapuśnicę. Na deser Barbara Gorzołka wraz z Anną Kolarczyk zaprezentowały tradycyjny kołocz z serem i małe "kołocićki", a na dobre trawienie nalewkę, miodonkę na śliwowicy.
     Wszystkie potrawy smakowały wyśmienicie. Dzięki kucharkom mogliśmy sobie przypomnieć smak potraw, które jedli nasi dziadkowie. Jest to proste niewymyślne jedzenie, ale można zrobić z nich bardzo wykwintne dania. Przekonał nas o tym gość konkursu, Artur Kupczyk z Jaworzynki, Prezes Kucharzy Sląskich, który zaprezentował, w jaki sposób z prostego placka mączno-ziemniaczanego można zrobić ekskluzywną przystawkę, podaną na eleganckiej białej porcelanie. Jako specjalista i znawca kuchni podsumowal konkurs i wyróżnił spośród wszystkich potraw zupę śliwkowo - grzybową oraz krew pieczoną. Zapowiedział również Kulinarny Turniej Wsi, który odbędzie się 2 sierpnia, podczas "Festynu Istebniańskiego" w ośrodku "Zagroń". Już dziś zapraszamy do udziału gaździny z Trójwsi.
    Tegoroczna prezentacja potraw odbyła się w Karczmie "Kopyrtołka". Chcielibyśmy serdecznie podziękować gospodarzom Dorocie i Jackowi Juroszek za pomoc w organizacji poprzez udostępnienie lokalu oraz miłą obsługę. 
    Konkurs zaszczycili swoją obecnością Teresa Łaszewska, Sekretarz Gminy, Jan Gazur, Przewodniczący Rady Gminy, Józef Polok, Wiceprzewodniczący Rady Gminy, Jerzy Michałek, Sołtys Wsi Istebna,, Krystyna Rucka, Redaktor "Naszej Trójwsi" oraz Maria Szotkowska z Istebnej.

Lucyna Ligocka - Kohut
drukuj drukuj
« powrót
Dodał: KRR Dodano: 2009-05-07, godz. 18:30