Ładna, majowa pogoda towarzyszyła uczestnikom tradycyjnego obrzędu "Miyszanio owiec", który odbył się w niedzielę 18 maja na Stecówce.
Gospodarzem obrzędu był gazda Henryk Kukuczka, który pięć lat temu był inicjatorem założenia pierwszego po II wojnie światowej sałaszu. Wraz z Piotrem Kohutem, Zbyszkiem Wałachem i Jankiem Kaczmarzykiem wypasał owce m.in. na Stecówce, Tynioku i stokach Ochodzitej. Od trzech lat samodzielnie organizuje wypas, a pomaga mu w tym jego rodzina. W tym roku oprócz owiec gospodarza w stadzie znalazły się też owieczki od Danuty Skurzok z Jaworzynki, Michała Probosza z Istebnej Zaolzia i Alfreda Cieślara z Wisły.
Wszystkich turystów, mieszkańców Trójwsi wędrujących w okolice Stecówki zachęcamy do odwiedzenia agroturystyki Pana Henryka Kukuczki, gdzie można pokosztowac pysznych owczych serów, jagnięciny czy baraniny.
Owce na Stecówce będą pasły się do 30 września.
|