|
|
•
Kultura
»
Gminny Ośrodek Kultury
»
Archiwum
|
|
Dobre smaki po konkursie kulinarnym
|
W dniu 24 maja w muzeum – skansenie „Na Grapie” w Jaworzynce odbył się II Konkurs Kulinarny organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Istebnej.
Swoje potrawy zaprezentowały gospodynie i gospodarze z terenu gminy Istebna oraz jedna przedstawicielka Wisły. Na stołach pojawiły się specyfiki regionalne – tradycyjne, które w naszych gróniach przyrządzało się od dawien dawna.
Niektóre potrawy uległy zapomnieniu, dlatego konkurs pomógł wydobyć je na światło dzienne. Przygotowano m.in. „śliwulym” – zupę ze śliwek i grzybów, „kiszkym warzónóm” – zupę z kefiru, „kłódkym” – jajecznicę z dodatkiem mleka i mąki, „kubuś”, „Maciek w kapuśnicy”, „gulasz z prawoków i siniaków”, „gałuszki moryski”, kilka gatunków domowego chleba, „kómpot z pietruszki”.
Wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani dyplomami i małymi upominkami.
Oto przepis na jedną z oferowanych potraw:
Kiszka warzóno
1, 5 litra kiszki (kefiru) 0,5 litra mleka słodkiego – gotowanego Do kiszki wlać mleko, zagotować. Dodać listek laurowy i sol. Pod koniec dodać trochę kwaśnej śmietany i 1 łyżkę mąki. Posypać koperkiem. Podawać z ziemniakami.
Przepisy zamieszczać będziemy na łamach „Naszej Trójwsi” w najbliższych dwóch miesiącach.
Autorka tekstu: Katarzyna Rucka
|
|
|
|
|